Inkt of Laserjet Blog

Laserprinter of inkjetprinter aanschaffen, de verschillen

U bent toe aan een nieuwe printer. Kiest u dan voor een inkjetprinter of voor een laserprinter?

Techniek & aanschafprijs

Het grootste verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter heeft te maken met de techniek. Bij inkjetprinters wordt inkt, middels een printkop, vanuit kleine gaatjes op het papier gespoten. Inkt is vloeibaar en hierdoor kan de printkop naar verloop van tijd uitdrogen. Regelmatig printen om uitdroging te voorkomen is dus belangrijk.

Laserprinters drukken af, door toner (zwart of gekleurd poeder) op papier aan te brengen. Een groot voordeel van dit poeder is dat het niet kan verdrogen. Een laserprinter kunt u dus rustig een jaar niet gebruiken, om vervolgens weer net zulke scherpe afdrukken te maken als daarvoor.

Inkjetprinters zijn ervan verschillende merken. HP, Canon, Brother, Epson en Lexmark zijn de bekendste merken. Elk merk heeft wel een instapmodel beginnend bij ongeveer € 50,-. Let wel: dit zijn in het gebruik dure apparaten. HP, Canon, Brother, Epson en Lexmark hebben er een wedloop van gemaakt om een zo goedkoop mogelijke printer op de markt te zetten. Op die printers zelf zitten voor de fabrikanten minimale verdiensten. Maar heb geen medelijden met ze. De verdiensten op de inktpatronen zijn des te groter. Dus dat hebben ze zo weer terugverdiend. Stuk voor stuk gaan er inktpatronen in met een kleine inhoud, maar een hoge prijs. En de standaard meegeleverde inktpatronen hebben doorgaans een nóg kleinere inhoud.

Ook hier gelden dat er altijd instapmodellen zijn die met halfvolle cartridges worden verkocht. Op deze manier houd men de aanschafprijs, het lokkertje, lekker laag.

Laserprinters zijn ervan meerdere merken. Brother, Canon, HP, Samsung, OKI, Ricoh, Xerox en Lexmark nemen het grootste deel voor hun rekening. Ook hier gelden dat er altijd instapmodellen zijn die met starttoners (lees: halfvolle cartridges) worden verkocht. Op deze manier houdt men de aanschafprijs, het lokkertje, lekker laag. De enige uitzondering in deze is OKI, die levert eigenlijk altijd een duurdere machine die voordelig print en die kwalitatief goed is. Brother, Canon, HP, Samsung, OKI, Ricoh, Xerox en Lexmark hebben hier geen oren naar. Laserprinters zijn er vanaf zo’n € 70,- te koop, maar hebben dan lang niet alle functies. Hiermee kan veelal alleen geprint worden.

Wil je ook kunnen scannen en kopiëren, dan heb je een all-in-one printer nodig.  Qua all-in-one printers heb je de keuze in alleen zwart-wit printen of ook in kleur. De voordeligste all-in one zwart-wit machines zijn te koop vanaf ongeveer € 99,- De voordeligste kleuren all-in one’s zijn vanaf zo’n € 130,- te koop.

Aanschafprijs niet heilig

Goedkoop = duurkoop! Dat gaat ook zeker op wanneer u een goedkope printer koopt. De kwaliteit van het loopwerk, scanner, afdrukkop, is stukken minder. Daar komt veelal bij dat de printer vaak geleverd wordt met een startercartridge die voor de helft gevuld zijn. Bij veel inktprinters wordt bij installatie ook nog een deel gebruikt om de printkop te vullen en te reinigen. In de praktijk komt het erop neer dat je direct nog een set inktcartridges moet kopen om je eerste documenten uit te printen. Bij de meeste goedkope printers is het zelfs zo dat wanneer je nieuwe inktcartridges nodig hebt, je daar alleen maar inktcartridges met een kleine inhoud voor aan kunt schaffen.

Het loont dus de moeite om te controleren welke cartridges er bij de printer worden geleverd en hoeveel inkt er in de normaal gevulde cartridges zit. De € 20,- die je eventueel extra uitgeeft aan een duurder model, betaalt zich dan weer snel terug.

Even een voorbeeld: Canon MG5650 vs Epson XP-305

Standaard worden beide printers geleverd met een startercartridge. De zwarte cartridge die Canon er standaard bijlevert heeft 15ml terwijl de Epson met maar “liefst”……5.2ml wordt afgeleverd. Hier zit dus je eerste winst. Voor de kleurencartridges geldt hetzelfde verhaal, de capaciteiten zijn wat anders, maar de Canon is een stuk voordeliger.

De Epson is op het moment van schrijven nog verkrijgbaar voor € 59,- terwijl de Canon € 69.95 moet kosten.

Deze vergelijking gaat ook op voor laserprinters onderling. Een goedkope laserprinter kan voor jouw uiteraard voldoende zijn, zeker wanneer u weinig print en het model u aanstaat. Maar print u toch iets meer, dan loont het ook voor laserprinters dat u even verder moet kijken dan de aanschafprijs.

Verschil in printkosten

Hoewel u voor een laserprinter bij aanschaf meer betaalt, kan het toch verstandiger zijn om voor zo’n printer te kiezen. Zeker wanneer u veel zwart-wit print; de toners voor laserprinters hebben namelijk een veel grotere capaciteit. Cartridges voor inkjetprinters zijn naar verhouding niet alleen duurder, ze zijn ook veel sneller leeg en moeten dus ook vaker worden vervangen. Echter hierbij geldt dat een duurdere inkjetprinter aardig in de buurt komt qua afdrukkosten als je die vergelijkt met een goedkope laserprinter.

Nu had u wellicht graag een concreet antwoord willen hebben van ons. Sorry, dat gaat helaas niet zo makkelijk. Stelregel blijft wel: “Goedkoop is duurkoop”. Om te bepalen welk soort printer voor u het beste is, is het dus belangrijk om te bepalen hoeveel u hem gaat gebruiken. Hoe meer u print, hoe groter de kans dat een laserprinter het beste aansluit op uw printbehoefte. Bij weinig gebruik is een inkjetprinter waarschijnlijk een betere keuze. Besef dan wel goed dat u weliswaar minder betaalt bij aanschaf, maar dat de printkosten op termijn hoger kunnen zijn dan bij een laserprinter.

Wat zeker verstandig is voordat u een keuze maakt, is te inventariseren hoeveel zwart-wit u print en hoeveel kleur. Wilt u fotokwaliteit of mag het wat minder, is WiFi belangrijk en misschien ook dubbelzijdig printen? U kunt ons altijd mailen voor advies. Ook als u al een model op het oog hebt, kunnen wij in ieder geval laten weten waar u op moet letten.

 Succes!

Gratis verzending op alle orders boven de: NL € 50,- | BE € 100,-

 

Nederland
Gratis verzending op alle orders met een orderwaarde van € 50,- of meer. Daaronder rekenen wij u € 5,95 aan verzendbijdrage.

 

België
Gratis verzending op alle orders met een orderwaarde van € 100,- of meer. Daaronder rekenen wij u € 9,95 aan verzendbijdrage.

 

Uw bestelling afhalen in onze winkel is natuurlijk altijd gratis!

 

Sluiten
Zoeken sluiten
[wd_asp id=2]
[wd_asp id=6]

Haal uw bestelling (vandaag al)

op in onze winkel!

Bestel tot een uur voor sluitingstijd en haal vandaag al uw bestelling op in onze winkel in Hoorn aan het Breed nummer 8 (mits op voorraad).

Winkel:
Breed 8
1621 KB, Hoorn
0229 214 334
klantenservice@cartridgecity.nl

Sluiten

Maandag t/m zaterdag voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden!

Bestelt u voor 15:00 op maandag t/m zaterdag dan gaat uw bestelling die zelfde dag nog met DHL mee. 80% van de pakketten levert DHL de volgende dag (behalve op zondag). Het kan dus helaas voorkomen dat uw bestelling 1 of 2 dagen later wordt geleverd door DHL. Hier hebben wij helaas geen invloed op. 

Sluiten

Net als elke andere webwinkel werkt CartridgeCity.nl alleen door (tijdelijke) "cookies" te plaatsen op uw computer. We maken GEEN gebruik van Google Analytics!